• Polski
  • English

ICIMSS logo

Europeana Food and Drink logo

Wystawa przygotowana przez Międzynarodowe Centrum Zarządzania Informacją w ramach projektu Europeana Food and Drink, dofinansowanego przez Komisję Europejską.

Historia książki kucharskiej

"Między wszystkiemi własnościami ludzkiemi i tę, mają ludzie z natury attrybuta, że się w smakach różnych kochają, nie tylko z apetytu, ale też z biegłości, umiejętności i wiadomości."

Stanisław Czerniecki, Compendium Ferculorum, 1682

  • O wystawie
  • Wstęp
  • Pierwsze przepisy
  • Średniowiecze
  • Książka kucharska w Europie
  • Polska
  • Literatura
  • Smaczki
  • Galeria
  • Oś czasu
  • Słowniczek
  • film
  • Przepisy z Mezopotamii

    Tabliczka z 25 przepisami - 21 mięsnymi i 4 wegetariańskimi. Podane są składniki potraw, bez kolejności dodawania, miar i czasu przygotowania.

    Mezopotamia, ok. 1750 p.n.e.

    Źródło: Yale Babylonian Collection, sygn. 1-YBC 4644.

    read more
  • Apicjusz, De re coquinaria

    Najstarszy zbiór przepisów ze starożytnego Rzymu, powstały w IV lub V w. n.e. Na zdjęciu manuskrypt z IX w. z klasztoru w Fuldzie, obecnie w zbiorach nowojorskiej Akademii Medycznej.

    read more
  • Stanisław Czerniecki, Compendium Ferculorum

    Najstarsza polska książka kucharska, wydana w 1682 r. w Krakowie.

    read more
Movio - Online Virual Exhibition

Page created 003600_TueAMCETE_November+0100RNovAMCET, last change 017200_ThuAMCESTE_April+0200RAprAMCEST