• Polski
  • English

ICIMSS logo

Europeana Food and Drink logo

Wystawa przygotowana przez Międzynarodowe Centrum Zarządzania Informacją w ramach projektu Europeana Food and Drink, dofinansowanego przez Komisję Europejską.

Historia książki kucharskiej

"Między wszystkiemi własnościami ludzkiemi i tę, mają ludzie z natury attrybuta, że się w smakach różnych kochają, nie tylko z apetytu, ale też z biegłości, umiejętności i wiadomości."

Stanisław Czerniecki, Compendium Ferculorum, 1682

  • O wystawie
  • Wstęp
  • Pierwsze przepisy
  • Średniowiecze
  • Książka kucharska w Europie
  • Polska
    • Stanisław Czerniecki, Compendium ferculorum
    • Wojciech Wielądko, Kucharz doskonały
    • Jan Szyttler
    • Anna Ciundziewicka, Gospodyni litewska
    • Wincenta Zawadzka, Kucharka litewska
    • Lucyna Ćwierczakiewiczowa, 365 obiadów za pięć złotych
    • Rebekka Wolf, Kuchnia koszerna
  • Literatura
  • Smaczki
  • Galeria
  • Oś czasu
  • Słowniczek
  • film
  • Percorso:
  • Historia książki kucharskiej »
  • Polska »
  • Wincenta Zawadzka, Kucharka litewska

Wincenta Zawadzka, Kucharka litewska

print this page
Movio - Online Virual Exhibition

Page created 003600_WedAMCETE_December+0100RDecAMCET, last change 003600_WedAMCETE_December+0100RDecAMCET